Saturday, April 13, 2024

Prezenta Baza Generalizata a Practicilor Contabile si Fiscale contine intrebari si raspunsurile oficiale primite de la institutiile si organele abilitate. Pentru a primi raspunsurile oficiale membrii AFAM se pot adresa la email(afam36@gmail.com) fie la nr. de tel: 068431117.

INTERPELAREA NR 1

 

Petitionar: OA LRI ESTIM SRL;

Catre:Inspectoratul Fiscal Principal de Stat

Data adresarii:10.03.2017.

Data receptionarii raspunsului:24.03.2016, Nr. 26-08/4-1-10/2-11756/4027.

Asumat: Sef-adjunct al IFPS  Iurii Lichii.

Interpelarea OA LRI ESTIM SRL

1)In procesul de desfasurare a activitatii de intreprinzator, intreprinderile silvice din RM, realizeaza produse provenite din activitatea silvica, populatiei si diferitor agenti economici. In calitate de produse silvice se realizeaza in mare parte crengile si lemne de foc. Conform prevederilor lit. b) al art. 96 din Titlul III “TVA”, al Codului Fiscal al RM, cota redusa 8% , se va aplica inclusiv la livrarile de  “biocombustibil solid destinat producerii energiei electrice, energiei termice şi apei calde livrat pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv la materia primă livrată în scopul producerii biocombustibilului solid, sub formă de produse din activitatea agricolă şi silvică, reziduuri vegetale agricole şi forestiere, reziduuri vegetale provenite din industria alimentară, reziduuri de lemn”.

Prin  prezenta, OA “LRI  ESTIM” SRL, intervine cu rugamintea de a primi explicatii si talmaciri a legislatiei fiscale in vigoare, cu privire la unele situatii.In acest context va rugam sa va expuneti daca lemnele de foc si crengile realizate de intreprinderile silvice autohtone, populatiei si agentilor economici reprezinta livrari la cota redusa de 8% ?

2) Majoritatea intreprinderilor de stat in contractele sale colective de munca, in afara de salarii si primile, stabilite conform legislatiei muncii si a salarizarii, stabilesc si plata ajutoarelor materiale la concediu anul de odihna in marimea unui salariu mediu pe intreprindere. Deasemenea, intreprinderile acorda prime la unele sarbatori cum ar fi: Paste, Craciun, Ziua profesionala, etc.

In acest context rugam sa va expuneti daca ajutoarele materiale acordate la concediul annual de odihna in marimea unui salariu mediu pe intreprindere, cit si suma contributiilor obligatorii de asigurare sociala, calculata la suma ajutorului material ce depaseste limata salariului mediu pe economie, vor fi socotite in scopuri fiscale drept cheltuieli deductibile ?

Primele acordate cu ocazia sarbatorilor de Paste, Craciun si Ziua Profesionala, vor fi socotite in scopuri fiscale drept cheltuieli deductibile ?

Initierea unei interpelari legate de domeniul fiscalitatii, contabilitaii sau a auditului se va face la email: afam36@gmail.com